Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De vijfjarige Mawa heeft alsnog een verblijfsvergunning gekregen, waardoor haar ouders toch nog een zorgverzekering voor haar kan afsluiten. Het meisje kreeg haar zorg niet vergoed omdat ze geen verblijfsvergunning had terwijl haar ouders er wel één hadden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de ouders en hun advocaat vanmorgen het goede nieuws verteld. Dat meldt RTV Utrecht.

Beide ouders hebben verblijfsrecht en de Iraanse moeder van Mawa heeft sinds kort een Nederlands paspoort. Vanwege de wet- en regelgeving in Iran, kan het vijfjarige meisje niet meeliften op de nationaliteit van haar moeder. Het kind is hier geboren en gaat hier naar school, maar doordat ze niet verzekerd is kan ze alleen zorg ontvangen als haar ouders er zelf voor betalen. De IND had het gezin gezegd dat Mawa alleen een verblijfsvergunning kon krijgen als haar vader, een politiek vluchteling, een paspoort zou halen uit zijn geboorteland Irak.

Mawa’s vader had net een tweede baan genomen, zodat hij de zorg voor zijn dochter zelf kon betalen, vertelt een familievriend. Dat is nu niet meer nodig. De vriend hielp het gezin met hun problemen. “Ze kan weer vriendinnetjes maken, ze kan weer naar buiten, ze kan op zwemles, ze kan kind zijn”, aldus Monsma tegen RTV Utrecht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids