Normal_muntgeld

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis vreest voor fraude bij nieuwe aanbieders van wijkverpleging. Wijkverpleegkundige organisaties, maar vooral zelfstandige wijkverpleegkundigen, geven zorgverzekeraars juist de schuld van de onrust in de branche. Zo zouden zij zelfstandigen laat of helemaal niet betalen. Dat meldt NOS. 

Door een groot tekort aan verpleegkundigen en een klein budget voor wijkverpleging, zien kleine organisaties hun kans. Zij vullen het gat op dat de grote zorgaanbieders achterlaten. Deze kleinere organisatie zijn niet gecontracteerd, maar de zorg die zij verlenen moet wel vergoed worden door zorgverzekeraars. Een ongewenste ontwikkeling, zegt Zilveren Kruis.

“Fraude vindt in het overgrote deel plaats in ongecontracteerde zorg. Er is bijvoorbeeld een criminele organisatie die onze verzekerden benadert om valse nota’s in te dienen en dan vervolgens de opbrengst te delen. Het is echt onacceptabel dat zorggeld op die manier verdwijnt”, zegt Olivier Gerrits van Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar heeft twaalf keer aangifte gedaan van fraude en heeft nog 86 dossiers van vermoedelijke fraude openstaan.

Wijkverpleegkundigen voelen zich benadeeld en vinden dat de zorgverzekeraars te veel maatregelen nemen tegen niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Eén wijkverpleegkundige vertelt aan NOS dat ze constant achter facturen aan moet zitten en de verleende zorg soms maandenlang niet uitbetaald krijgt. Voordat ze een nieuwe cliënt aanneemt, vraagt ze waar hij of zij is verzekerd, zodat ze weet wat haar risico’s zijn. Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) vindt ook dat fraude bestreden moet worden, maar denkt dat zorgverzekeraars hierin te ver gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids