Logo_anbo_logo

Ouderenorganisatie ANBO ziet het voorstel van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om het eigen risico te vereenvoudigen wel zitten. Als het aan de NVZ ligt, gaan patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Dat meldt ANBO. 

“We willen kwalitatief goede en betaalbare zorg én we willen solidariteit tussen zieke en gezonde mensen in dit stelsel. Dan is een eigen risico nodig, anders moet de premie fors omhoog”, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Ze denkt dat de beloften om het eigen risico volledig af te schaffen niet waar worden gemaakt, omdat betaalbare zorg een eigen risico nodig heeft.

Een vaste, goedkopere prijs, klinkt aantrekkelijk en klinkt bovendien open en eerlijk. ANBO legt uit wat het plan van NVZ is: kleine behandelingen krijgen een lage prijs, eenvoudige behandelingen een vaste prijs van 150 euro en duurdere of langer behandelingen bedragen een eigen risico van maximaal 385 euro. Voor ouderen, chronisch of ernstig zieken ziet Den Haan voordelen binnen het plan van de NVZ, namelijk dat ze niet in één keer meer hun maximale eigen risico hoeven te betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids