Normal_maandoverzicht_kalender_agenda

Het belangrijkste nieuws van augustus hebben wij weer voor u verzameld! Lees het nu in ons nieuwste maandoverzicht. Dit gebeurde er in augustus: ziekenhuizen willen eigen risico vereenvoudigen, ggz-instellingen bereiken budgetplafonds en de hele maand stond in het teken van het eierschandaal. 

NVZ wil eigen risico vereenvoudigen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil  dat patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen. Langere en duurdere behandelingen bedragen een eigen risico van maximaal 385 euro. Door een vaste prijs te hangen aan bepaalde behandelingen, hopen de ziekenhuizen het eigen risico te vereenvoudigen.

FNV en Ieder(in) reageerden terughoudend op het voorstel. Vakbond FNV noemt het voorstel een ‘instinkbom’ en betwijfelt of het voorstel exact zo is zoals de vereniging zegt dat het is. Belangenvereniging Ieder(in) denkt dat het NVZ-voorstel alleen goed uitpakt voor mensen die weinig zorg nodig hebben. Nederlanders met een handicap of chronische ziekte zullen hun eigen risico ook in de nieuwe opzet volledig opmaken.

Problemen in de ggz: budgetplafonds bereikt en personeelstekort

Sinds een tijdje is er sprake van wachtlijsten in de jeugdzorg en ziekenhuizen, maar in augustus krijgen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) de aandacht. Diverse ggz-instellingen hebben hun budgetplafond bereikt en kunnen geen zorg meer verlenen aan nieuwe cliënten totdat ze meer geld krijgen van de zorgverzekeraar. 

Instellingen in Noord-Holland en Zeeland hebben inmiddels aan de bel getrokken. Ook in Flevoland dreigen wachttijden, maar in dit geval gaat het om personeelstekorten. Want ook daar kampt de ggz mee.

Fipronil

Begin augustus waarschuwde de NVWA ons voor giftige eieren. Eieren met bepaalde eicodes mochten niet meer gegeten worden, omdat het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin zodanig hoog was dat consumptie een acuut gevaar opleverde voor de volksgezondheid. Sindsdien is er veel gebeurd. Eén bedrijf is aansprakelijk gesteld, directeuren zijn opgepakt en elders in Europa worden ook te hoge waarden fipronil in eieren gevonden. 

Ondertussen hebben supermarkten niet alleen eieren met bepaalde eicodes uit de handel gehaald, maar ook wafels en koeken met fipronil zijn tijdelijk niet meer beschikbaar. Waarschijnlijk worden binnenkort nog meer producten uit de schappen gehaald. Lees ons artikel ‘Hoe schadelijk is fipronil nu echt?’ voor meer informatie.

Formerende partijen bereiken overeenkomst over stervenshulp, Embryowet, meervoudig ouderschap

D66 en ChristenUnie zijn het met elkaar eens geworden over twee lastige medisch-ethische onderwerpen. Het nieuwe kabinet verruimt de regels rondom hulp bij zelfdoding niet, maar gaat wel kijken naar de mogelijkheden om de huidige Embryowet uit te breiden. Het nieuwe kabinet mag onderzoeken in hoeverre de Embryowet verruimd kan worden zodat risico’s op ernstige afwijkingen te verkleinen of te voorkomen zijn. Ook gaat het toekomstige kabinet onderzoek doen naar eventuele wijzigingen in de wet- en regelgeving omtrent meervoudig ouderschap.

Overig zorgnieuws

  • Iets wat deze maand veel stof deed opwaaien was een huisarts in Lelystad die zonder zijn patiënten hierover in te lichten is gestopt. Ruim tweeduizend patiënten zaten ineens zonder huisarts. Lees ons artikel ‘Wat gebeurt er als uw huisarts stopt?’ en leer wat u kunt doen in een dergelijke situatie.
  • De Gezondheidsraad heeft een nieuwe Beweegrichtlijn gepubliceerd. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur.
  • Twee spermadonoren hebben bij meerdere klinieken sperma afgestaan. Eén van de donoren verwekte bij elf klinieken in totaal 102 kinderen. In Nederland is een maximum ingesteld van 25 kinderen per spermadonor.
  • Patiënten in Nederland krijgen hun medicinale cannabis in de toekomst misschien weer vergoed. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft Zorginstituut Nederland gevraagd om de werkzaamheid van medicinale wiet te onderzoeken.  
  • Verzekerden moten er rekening mee houden dat ze volgende jaar gemiddeld 30 euro per jaar moeten betalen voor hun zorgverzekering. Dit zei zorgverzekeraar DSW. Volgens een zorgverzekeringsexpert stijgt de zorgpremie niet met 30 euro, maar met 70 euro per jaar. Ook verzekeraar Achmea hintte deze maand op een stijging van de verzekeringskosten.
  • Het UMC Utrecht heeft voor het eerst een patient voorzien van een biologische hartklep. De hartklep is gemaakt van weefsel van rund en bewerkt met een nieuwe conserveringsmethode.
  • Stop Benchmark ROM, een initiatief van mensen en organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg, heeft het kort geding tegen Stichting Benchmark GGZ (SBG) verloren. De rechter oordeelde deze maand dat SBG gewoon mag doorgaan met het verwerken van gegevens van ggz-patienten.
  • Het is wetenschappers gelukt om defecten in het dna te verwijderen die een ernstige erfelijke ziekte kunnen veroorzaken. Embryo’s in Nederland mogen op dit moment niet alleen voor onderzoek of modificatie gebruikt worden.
  • Vorig jaar had de jeugdzorg te maken met het hoogste aantal zelfmoorden ooit. In 2016 pleegden 16 jongeren suïcide.

Door: Redactie Nationale Zorggids