Normal_schippers

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid ziet voor- en nadelen bij het voorstel van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om het eigen risico te vereenvoudigen. Als het aan de NVZ ligt, gaan patiënten voor een groot aantal eenvoudige ziekenhuisbehandelingen een vast bedrag van 150 euro meebetalen.  Schippers noemt het voorstel sympathiek, maar gaat zich voorlopig niet in de discussie mengen. Dat meldt Zorgvisie. 

“Ik ga niet de formatie voor de voeten lopen. Ik weet dat er in deze formatie uiteraard heel goed wordt gekeken naar het eigen risico, eigen betalingen en de stapeling daarvan voor mensen”, aldus Schippers tegen BNR Nieuwsradio. Ze vindt het daarom ook niet goed om op één voorstel te reageren, want er liggen heel veel voorstellen op tafel die gezamenlijk bekeken moeten worden. De formerende partijen zullen het voorstel ook beoordelen op financieel niveau en kijken daarbij kritische naar de voordelen en de nadelen voor de burger en het collectief.

Patiëntenfederatie Nederland, FNV en Ieder(in) reageerden eerder kritisch op het voorstel, omdat ze zich afvragen of dit wel positief uitpakt voor de burger die veel zorg nodig heeft. Ouderenorganisatie ANBO heeft zich positief uitgelaten over het voorstel van de NVZ.

Door: Redactie Nationale Zorggids