Normal_normal_pillen_medicatie_medicijnen

Openbare apotheken leverden vorig jaar voor 4335 miljoen euro aan geneesmiddelen en farmaceutische zorg die behoren tot het basispakket van de zorgverzekering. Dit is 69 miljoen meer dan in 2015 en komt neer op een stijging van 1,6 procent. Deze cijfers publiceert de SFK deze week in de jaarlijkse uitgave Data en feiten. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen. 

Deze stijging van 1,6 procent is opnieuw een meevaller voor de overheid omdat die voor 2016 met een toename van 3,3 procent rekening had gehouden. Daarbinnen namen de uitgaven voor vergoeding van de farmaceutische zorg- en dienstverlening door de apotheek toe met 0,9 procent. Deze stijging bleef opnieuw achter bij de gestegen vraag naar farmaceutische zorg.

Met ingang van 2016 is het uitgiftegesprek bij een nieuw geneesmiddel geen aparte farmaceutische prestatie meer, maar maakt het weer onderdeel uit van het terhandstellingstarief. De prestaties farmaceutische zorg die apotheken sinds 2016 uitvoeren zijn vooral medicatiebeoordelingen van patiënten met chronisch geneesmiddelengebruik en instructies voor het gebruik van geneesmiddelgerelateerde hulpmiddelen.

Er zijn drie geneesmiddelgroepen waaraan apothekers in 2016 meer dan 10 miljoen euro méér declareerden bij de zorgverzekeraars dan in 2015. Dat zijn de hiv-middelen, de DOAC’s (antibloedstolling) en de cholesterolverlagers. Bij alle drie groepen gaat het om het toenemende gebruik van nieuwe geneesmiddelen.

Van twee geneesmiddelgroepen waren in 2016 in vergelijking met 2015 de geneesmiddelkosten meer dan 10 miljoen euro lager: de antidepressiva en anti-epileptica. De daling voor de antidepressiva komt vrijwel geheel voor rekening van tranylcypromine (Parnate). Van dit (voormalig) weesgeneesmiddel verhoogde de fabrikant de prijzen in de loop van 2015 waardoor de jaarkosten toen uitkwamen op 10,5 miljoen euro. In datzelfde jaar oordeelde het Zorginstituut dat dat middel aan te veel patiënten werd voorgeschreven, waardoor het de status van weesgeneesmiddel verloor en daarmee ook zijn plaats in het basispakket. In 2015 werden die 10,5 miljoen nog door de zorgverzekeraars vergoed, maar daar is in 2016 een eind aan gekomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids