Normal_geld_rekenmachine_belasting

Zorgverzekeraars controleren declaraties die artsen of behandelaren sturen steeds beter, waardoor verzekerden niet onnodig veel betalen voor de ontvangen zorg. Ook accepteren zorgverzekeraars iedereen die zich aanmeldt voor een zorgverzekering. Al met al is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tevreden met de door zorgverzekeraars behaalde resultaten. Volgens de NZa dragen deze goede resultaten bij aan het vertrouwen in het Nederlands zorgstelsel. Dat meldt NZa. 

De risicoverevening hebben de zorgverzekeraars ook al jaren op orde. De risicoverevening zorgt ervoor dat de zorgpremie voor zieken en gezonde mensen hetzelfde blijft. Maar, zegt de NZa, in toekomst kunnen zorgverzekeraars tegen knelpunten aanlopen. Zo blijft de concurrentie toenemen en moeten zorgverzekeraars voldoen aan de hoge Europese kapitaaleisen. De Zorgautoriteit vermoedt dat zorgverzekeraars hierdoor op zoek gaan naar gezonde verzekerden die weinig of helemaal geen zorg nodig hebben. Het ministerie van Volksgezondheid zou het risicovereveningssysteem daarom moeten verbeteren.

Er is ruimte voor verbetering als het gaat om proactieve ondersteuning bij complexe zorgvragen en wachttijden. De verzekeraar heeft een zorgplicht en moet er dus voor zorgen dat zijn verzekerden tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben. De NZa blijft toezicht houden op de zorgverzekeraars en houdt daarbij in de gaten of iedereen inderdaad geaccepteerd wordt voor een zorgverzekering en of verzekerden voor dezelfde zorgpolis dezelfde premie hanteren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids