Normal_muntgeld

Als het aan zorgverzekeraars ligt, moet er samen actie ondernomen worden om de hoge prijzen van bepaalde medicijnen te verlagen. Zij zullen, net als ziekenhuizen, samenwerken tegen de farmaceuten van de middelen. Het gaat daarbij om medicijnen waarvan één product het monopolierecht heeft, waardoor goedkopere middelen niet op de markt kunnen komen. Dit meldt Skipr. 

De medicijnprijzen lopen steeds verder op door innovaties en door de monopoliepositie van farmaceuten is het lastig om goede prijsonderhandelingen te voeren. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid heeft al meerdere initiatieven in het leven geroepen om de kosten in te perken. Zo is er het Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen, die ziekenhuizen en zorgverzekeraars ondersteunt in hun strijd voor goedkopere middelen. Ook mogen beide partijen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu gezamenlijk geneesmiddelen inkopen.

De ziekenhuizen en verzekeraars hebben vorige week een plan opgesteld om samen de strijd aan te gaan. Daarbij is vooral aandacht voor oncologische middelen, die enorme kosten dragen. Farmaceuten verlengen kunstmatig hun patent, waardoor zij hun monopoliepositie blijven behouden. Een goedkoper alternatief kan dan niet op de markt gebracht worden, wat de zorgkosten negatief beïnvloedt. Het verlengen van de patenten gebeurt onder andere door de toedieningsvorm of dosering te veranderen, waardoor het patent opnieuw voor langere tijd geldt.

De onderhandeling over medicijnprijzen is normaal een taak voor de minister van Volksgezondheid. Toch denkt Nadine The, beleidscoördinator farmacie bij VGZ, dat zorgverzekeraars een rol kunnen spelen. “We slaan als zorgverzekeraars nu de handen ineen, omdat we samen waarschijnlijk meer kunnen bereiken dan alleen.” De ACM beslist of de plannen van de zorgverzekeraars goedgekeurd worden, waarna zij hopelijk vanaf 2018 kunnen vechten voor betere prijzen voor medicijnen.

Door: Redactie Nationale Zorggids