Normal_normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Onder het nieuwe kabinet gaan de zorgpremies en het eigen risico voor 2018 flink omhoog. Ondanks deze stijging verwacht vergelijkingswebsite Pricewise geen extra dynamiek op de zorgmarkt. Dat meldt Pricewise. 

“De afgelopen jaren lieten zien dat premiestijgingen nauwelijks invloed hebben op het gedrag van verzekerden als het gaat om vergelijken of overstappen. Consumenten gebruiken hun kracht om druk uit te oefenen op deze manier nauwelijks,” vertelt directeur Hans de Kok. “Meer dynamiek op de zorgmarkt is juist wenselijk, omdat verzekeraars daardoor worden gedwongen om scherper naar hun aanbod en prijzenbeleid te kijken. Het overstappercentage ligt al jaren op slechts 6 à 7 procent van de bevolking. En dat terwijl er flink wat te besparen valt, helemaal nu de zorgverzekering opnieuw een grotere kostenpost wordt.”

Het aantal verzekerden dat de afgelopen jaren overstapte, ligt al jaren stabiel rond de 1,1 miljoen, oftewel 6,4 procent van de Nederlandse bevolking. Premiestijgingen en veranderingen in het eigen risico hadden vrijwel geen invloed op dit aantal.

Toch is de prijs van een zorgverzekering de belangrijkste drijfveer om over te stappen. Pricewise ondervraagt elk jaar ruim 1.000 respondenten naar de redenen om al dan niet te vergelijken en over te stappen. En elk jaar komen daar ongeveer dezelfde resultaten uit voort. De prijs, ofwel een goedkopere zorgverzekering, is de hoofdreden om over te stappen, gevolgd door een verzekering die beter past bij de persoonlijke situatie. Redenen om niet te vergelijken of over te stappen zijn tevredenheid over de huidige zorgverzekering en de verwachting geen verzekering te vinden die beter aansluit bij de persoonlijke situatie.

Desondanks blijven veel verzekerden in de praktijk gewoon zitten waar ze zitten, zonder kritisch te zijn en hun zorgverzekering te vergelijken of over te stappen. Volgens De Kok komt dit vooral doordat zorgverzekeringen vrij ingewikkeld kunnen zijn. “Veel mensen denken dat ze goed zitten en nemen niet de moeite om hun zorgverzekering eens goed te bekijken. Wat mij betreft is dit dan ook een oproep aan alle Nederlanders om eind dit jaar te gaan vergelijken.” zegt De Kok.

Door: Redactie Nationale Zorggids