Normal_edith_schippers

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid stelt dat ook GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van patiëntenstops binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Recentelijk kondigde de Zeeuwse ggz-instelling Emergis een stop aan voor verzekerden van Zilveren Kruis, door een conflict tussen beide partijen. Hoewel dit probleem inmiddels verholpen is, stelt Schippers dat de twee grote koepelorganisaties hun verantwoording moeten nemen om problemen in de toekomst te voorkomen. Dit meldt Zorgvisie. 

Het probleem tussen Emergis en Zilveren Kruis ontstond toen er te weinig zorg was ingekocht door de zorgverzekeraar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moest er uiteindelijk aan te pas komen om het conflict op te lossen. Ook andere zorgverzekeraars en ggz-instellingen kunnen in vergelijkbare problemen verzeild raken als blijkt dat er te weinig zorg ingekocht is en het de partijen niet lukt om er samen uit te komen.

Bovendien is de minister niet te spreken over de manier waarop met patiënten om is gegaan. “Ik vind het niet acceptabel dat patiënten via de media ongerust worden gemaakt”, schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Voor het zomerreces had zij al afspraken gemaakt met de partijen, maar blijkbaar zijn zij niet in staat geweest om samen tot een oplossing te komen. Wanneer het tot een patiëntenstop komt, lopen mensen soms cruciale zorg mis.

GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland kunnen ingeschakeld worden om hun leden op te roepen om aan een oplossing te werken, mocht een vergelijkbare situatie zich voordoen. Schippers stelt dat het in principe aan zorgverleners en zorgverzekeraars is om er samen uit te komen, maar als dat niet lukt dan zijn ook de koepelorganisaties verantwoordelijk. Ook moet de NZa toezien op zorgverzekeraars en hun zorgplicht. Als zij te weinig zorg inkopen en daardoor hun klanten zorg onthouden, kan een last onder dwangsom opgelegd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids