Normal_geld__pennen__contract__afspraak

De exacte kosten die gemaakt worden in de zorg, zijn soms pas jaren later bekend. Daarom adviseert de Commissie Transparantie en Tijdigheid, in een onlangs gepresenteerd rapport, de invoering van een vernieuwd systeem waardoor de kosten veel sneller inzichtelijk zijn. Dit kan een positief effect hebben op de rol van de zorgverzekeraar en kan de patiënt meer inzicht krijgen in de zorg die hij of zij gebruikt heeft. Dit meldt Commissie Transparantie en Tijdigheid.

Op dit moment is pas drie jaar na dato bekend wat de zorguitgaven zijn in een bepaald jaar. De minister en de Tweede Kamer hebben die informatie nodig om effecten van beleid te beoordelen en nieuw beleid en de begroting te maken. Door de premies en belastingen als uitgangspunt te nemen kan twee jaar sneller verantwoording worden afgelegd. Bovendien geeft dit een beter beeld van de collectieve zorglasten en versterkt dit de regierol van de zorgverzekeraar.

Daarnaast doet de commissie aanbevelingen voor de versimpeling van de administratieve processen waarmee de patiënt sneller inzicht krijgt in ziekenhuisrekening en het eigen risico. Door bijvoorbeeld de contracteringsdeadline ook voor prijslijsten toe te passen, kunnen de ziekenhuizen sneller declareren. Het eigen risico zou losgekoppeld moeten worden van de diagnose-behandelcombinatie (dbc). De commissie adviseert een vaste eigen bijdrage in rekening te brengen voor handelingen die voor patiënten herkenbaar zijn, bijvoorbeeld een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH), polikliniekbezoek, dagopname en dure diagnostiek. 

Bij de doorontwikkeling naar nieuwe declaratiesystemen adviseert de commissie een eenvoudig systeem gebaseerd op prestaties die per dag kunnen worden afgerekend. Ook kan de definitieve afrekening van zorgverzekeraars versneld worden en adviseert de commissie om partijen in de zorg meer regelruimte te geven, binnen de grenzen van Zorgverzekeringswet. De adviezen helpen de administratieve lasten te verminderen en de focus te leggen op kwaliteit van zorg, doelmatigheid en preventie.

Door: Redactie Nationale Zorggids