Normal_diabetes

Vandaag is het weer zover: Prinsjesdag. Het moment waarop het kabinet normaal gesproken bekendmaakt wat er verandert in de basisverzekering voor het komende jaar. Heb je diabetes? Houd het nieuws dan komende tijd goed in de gaten. Je hebt tenslotte meer behoefte aan zorg, vitamines, medicijnen en hulpmiddelen. 

Grote prijsstijging verwacht

Ook dit jaar zijn de speculaties over de nieuwe zorgpremies niet van de lucht. Experts verwachten een forse prijsstijgingen een stijging van het eigen risico. Voor diabetici is het daarom erg belangrijk om de nieuwe premies af te wegen tegen de vergoedingen. Vallen de benodigde zorg, medicijnen en hulpmiddelen onder het basispakket? En hoe zit het met de aanvullende verzekering, worden belangrijke vitamines zoals chroom vergoed?

Diabetes type 1 en 2

Diabetes Mellitus – in de volksmond suikerziekte genoemd – is een aandoening waarbij het lichaam glucose uit de voeding niet goed kan verwerken. Oorzaak daarvan is een tekort aan insuline. Als het lichaam hiervan te weinig aanmaakt of als de insuline niet goed werkt, kan de suikerspiegel te hoog oplopen. Een ongezonde en zelfs gevaarlijke aandoening. Diabetes komt voor in twee types. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 werkt de insuline niet naar behoren en maakt het lichaam steeds minder aan.

Zorg, vitamines, medicijnen en hulpmiddelen

Verreweg de meeste mensen met diabetes hebben diabetes type 2. In een vroeg stadium is het dan nog niet nodig om insuline te spuiten, maar het slikken van medicijnen is wel noodzakelijk. Verder belangrijk: teststrips en een glucosemeter om de bloedsuikerspiegel te meten. In overleg met de behandelend arts zijn ook bepaalde vitamines zoals Vitamine B11 en B12, Magnesium en Chroom nodig. Bijvoorbeeld bij Vitaminstore vind je als diabetespatiënt een overzicht van speciale supplementen.

Vergoedingen

Heb je diabetes 2? En ben je niet afhankelijk van insuline? Dan vergoedt de basisverzekering niet alle hulpmiddelen. Je kunt daar wel een aanvullende verzekering voor afsluiten. Let op: je moet dan wel naar een gecontracteerde zorgverlener gaan, anders geldt de vergoeding niet. Dat maakt een zorgverzekering vergelijken en uitpluizen erg belangrijk.

De aanvullende verzekeringen verschillen onderling nogal in prijs en dekking, dus ook dit moet je goed uitzoeken. De aanvullende verzekeringen en de bijbehorende premies voor 2018 maken zorgverzekeraars uiterlijk 12 november bekend.