Normal_geld_rekenmachine_belasting

Zorgverzekeraars zijn sinds enkele jaren genoodzaakt hun reserves in te zetten om de zorgpremie te drukken. Ook voor komend jaar zullen ze hun reserves inzetten, maar wel voor een aanzienlijk bedrag minder, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Voor 2018 wordt 1 miljard euro minder aan reserves ingezet. Dat meldt Zorgwijzer.nl. 

Dit houdt in dat zorgverzekeraars, 0,5 miljard euro inzetten om ook in 2018 de zorgpremie in bedwang te houden. Zij waarschuwden eerder voor een onhoudbare situatie, omdat zorgverzekeraars niet voor altijd reserves kunnen inzetten. Deze raken namelijk steeds meer op.

Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet voor 2018 een zorgpremie van 113,50 heeft geraamd. Dit is echter een richtlijn en geen definitieve raming. Het is aan de zorgverzekeraars zelf om de daadwerkelijke premies vast te stellen. De premie zal per verzekeraar verschillen en daarbij ook de hoogte van de inzet van reserves. De Nederlandsche Bank (DNB) stelt hieraan wel enkele regels, zodat als de zorgkosten volgend jaar hoger blijken dan verwacht, zorgverzekeraars alsnog extra geld achter de hand hebben. Uiterlijk 12 november worden alle zorgpremies bekendgemaakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids