Normal_geld_medicijnen

Mensen maken zich steeds vaker zorgen over het betalen van de kosten van de zorg die zij nodig hebben. Hierdoor zegt 15 procent van de deelnemers aan een onderzoek van website Acties.nl niet naar de apotheek te gaan om medicijnen te halen. Het eigen risico gooit voor veel mensen roet in het eten, omdat de medicijnen uit eigen zak betaald moeten worden. Het mijden van zorg komt hierdoor steeds vaker voor. Dit meldt Metro. 

Zorgmijders zijn patiënten die eigenlijk wel zorg nodig hebben, maar dit financieel niet kunnen betalen. Het kan gaan om medicijnen maar ook om het bezoek aan een arts in het ziekenhuis. Het vermijden van zorg kan gevaarlijk zijn, maar lijkt een steeds vaker voorkomend fenomeen te worden. Aan het onderzoek van de website deden 1.107 mensen mee. Daarvan haalde 15 procent niet de medicijnen bij de apotheek die zij eigenlijk nodig hadden.

Hoewel het eigen risico volgend jaar niet omhoog gaat en zorgverzekeraar DSW zelfs een lagere maandpremie hanteert in 2018, zijn er toch mensen die de zorg niet kunnen betalen. “Het lijkt erop dat sommige Nederlanders financieel geen ruimte hebben voor een eigen risico”, aldus Vince Franke van de website. Ook zegt hij dat steeds meer mensen hun spaargeld moeten aanspreken om het eigen risico te betalen.

Het eigen risico bedraagt dit jaar en volgend jaar 385 euro. Dit bedrag moet je uit eigen zak betalen voor de zorg die je ontvangt. Mensen die veel zorg gebruiken, zijn daarvoor ieder jaar hun eigen risico kwijt, maar de zorg die zij boven dit bedrag ontvangen wordt wel vergoed door zorgverzekeraars. Een bezoek aan de huisarts of huisartsenpost valt niet onder het eigen risico. Patiënten kunnen hier zonder kosten gebruik van maken. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids