Normal_geld_medicijnen

Rotterdammers die chronisch ziek zijn, komen volgend jaar voor een hogere zorgpremie te staan dan zij gewend zijn. De gemeente betaalt vanaf 2018 niet langer een bijdrage voor de collectieve zorgverzekering voor minima. Hoewel de premie vermoedelijk gelijk blijft, moeten de inwoners rekenen op tien euro per maand dat zij nu zelf moeten bijbetalen. Gevreesd wordt dat dit voor financiële problemen en het vermijden van zorg zal leiden. Dit meldt Telegraaf.

Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) denkt dat ouderen en chronisch zieken de dupe worden van het gemeentelijke besluit. “Ik verwacht dat ze het hierdoor maandelijks niet kunnen bolwerken. Ze kunnen hun zorgverzekeringen straks niet meer betalen.” Gevreesd wordt dat minima in Rotterdam zorg gaan mijden, uit angst voor de hoge kosten die hieraan verbonden kunnen zijn. Het eigen risico van 385 euro zal ook volgend jaar een probleem zijn voor deze doelgroep.

Er zijn gesprekken tussen gemeente Rotterdam en zorgverzekeraar VGZ om te zien of er speciale polisvoorwaarden opgesteld kunnen worden voor zieke minima die gebruik maken van de collectiviteitsverzekering. Ook is gesproken over het meeverzekeren van het eigen risico. “Dat is leuk, maar vierhonderd euro verspreid over twaalf maanden blijft vierhonderd euro”, aldus Simon den Hollander, oprichter van het ZIC.

Door: Redactie Nationale Zorggids