Normal_depressie_alleen_vrouw

Vrouwen die zich hebben laten steriliseren met de veertjes van Essure, laten deze steeds vaker weer verwijderen nadat klachten blijven aanhouden. Vorig jaar deed het RIVM al onderzoek naar de ingreep, waarbij een metalen veertje in de eileider wordt geplaatst die vervolgens dichtgroeit, waardoor zwangerschap niet meer mogelijk is. Het aantal vrouwen dat klachten ondervindt van Essure is vele malen hoger dan het eerste onderzoek deed blijken. Dit meldt RTL Nieuws. 

Uit het onderzoek van het RIVM bleek vorig jaar ongeveer 1,5 procent van de 30.000 vrouwen die het implantaat lieten plaatsen, daar klachten aan over te houden. Het kan gaan om vermoeidheid en hormonale schommelingen maar ook om enorme pijn en gevoelloze benen. Uit de praktijk blijkt dat het aantal vrouwen met klachten veel hoger ligt, ruim over de tien procent. Er zijn gynaecologen opgeleid om de implantaten weer te verwijderen, omdat de situatie voor de vrouwen ondraagbaar wordt. Soms is er zelfs sprake van een wachttijd voor het laten verwijderen van de veertjes.

Francesca Bagchus (36) was één van de vrouwen die zeer ernstige klachten overhield aan de implantaten van Essure en ze kwam zelfs in een rolstoel te zitten. Nu de implantaten verwijderd zijn gaat het beter met haar. Ze heeft stichting OPSI opgericht om andere vrouwen te helpen die in dezelfde situatie zitten. Bij haar hebben zich al ruim 4.500 vrouwen gemeld, wat tien keer zo veel is als het percentage waar het RIVM vanuit gaat.

Het implantaat wordt tegenwoordig bijna niet meer ingebracht. Volgens de NRC heeft fabrikant Bayer Essure helemaal van de markt gehaald. Er wordt nu onderzocht of de klachten van de vrouwen ook daadwerkelijk toe zijn te schrijven aan het implantaat voor sterilisatie. De verwijdering wordt in de meeste gevallen door de zorgverzekeraar vergoed, omdat het een medisch noodzakelijke behandeling gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids