Normal_tweede_kamer

Als het aan Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA ligt, wordt de fabrikant van het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte in een parlementaire ondervraging aan de tand gevoeld over de hoge kosten van het middel. Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid slaagde er onlangs niet in om het over de prijs eens te worden, waardoor patiënten met taaislijmziekte voorlopig geen verbetering van hun ziekte kunnen verwachten. De ondervraging onder ede zou voor opheldering kunnen zorgen van fabrikant Vertex Pharmaceuticals. Dit meldt BN De Stem.

Het middel Orkambi wordt niet opgenomen in het basispakket, omdat de kosten van 170.000 euro per jaar per patiënt te hoog zijn. Schippers wil eerst van de fabrikant weten waar deze prijs op gebaseerd is, en wil alleen tegen een hoge korting het medicijn opnemen in de basisverzekering. Vooralsnog zijn de prijsonderhandelingen vastgelopen. Daar zou een parlementaire ondervraging verandering in kunnen brengen, denkt Nijboer van de PvdA.

Mocht het daartoe komen, dan moet Vertex Pharmaceuticals onder ede verduidelijken waarom Orkambi 170.000 euro per jaar kost. Echter denkt de VVD dat het geen goed idee is om de fabrikant naar de Tweede Kamer te sommeren. “Zodra we dit middel inzetten, betekent dit dat er definitief geen akkoord meer komt tussen Vertex en Nederland”, laat de partij weten. De ondervraging zou kunnen zorgen voor minder bereidheid om alsnog een deal te sluiten over de prijs van het middel. Een kamermeerderheid moet instemmen met het plan voor de ondervraging.

Orkambi is voor een deel van de patiënten met taaislijmziekte, ook wel cystic fibrosis (cf), een laatste redmiddel om het leven draagbaar te maken. Patiënten met cf komen vaak al vroeg te overlijden en het middel zou tot wel vijf jaar levensverlenging kunnen bieden. Zorginstituut Nederland adviseerde demissionair minister Schippers deze zomer om het middel niet op te nemen in de basisverzekering. Orkambi zou niet kosteneffectief zijn als behandeling voor taaislijmziekte.

Door: Redactie Nationale Zorggids