Normal_hart_gezondheid

Het Burgerforum; keuzes in de zorg heeft afgelopen zaterdag zijn laatste bijeenkomst gehad. Drie weekenden lang discussieerden vierentwintig deelnemers over de kosten van Nederlandse gezondheidszorg en behandelden ze de hoge medicijnprijzen, het basispakket en bijvoorbeeld de komst van de total body scan. Dat meldt NOS. 

Het Burgerforum is een initiatief van het Radboudumc en de Erasmus Universiteit. De ‘gewone’ Nederlandse burger krijgt hier de tijd en het publiek om te zeggen wat hij of zij wil over de keuzes in de zorg. Rob Baltussen, hoogleraar gezondheidseconomie aan het Radboudumc: “Praten over keuzes in de zorg gaat vaak gepaard met veel emoties. Dat is logisch, want het raakt soms aan leven en dood. Keuzes kunnen hard aankomen en zorgen voor veel maatschappelijk onbegrip.”

Baltussen wilde met het Burgerplatform de ongeïnformeerde mening van de burger omzetten naar een geïnformeerde mening. Zodat ook deze burger draagvlak kan creëren voor de keuzes waar politici mee te maken krijgen. Van de uitkomsten van het forum wordt een manifest gemaakt. Deze wordt binnen enkele maanden aangeboden aan het ministerie van volksgezondheid, Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraars en aan patiëntenverenigingen. “Zij kunnen dan in hun beleidskeuzes rekening houden met die geïnformeerde meningen.”

Het Radboudumc wil met het burgerforum het maatschappelijk debat rondom de zorg in Nederland verbreden en verdiepen, door het faciliteren van een geïnformeerde discussie tussen burgers. Daarnaast doet het Radboudumc onderzoek naar het functioneren van een burgerforum in de praktijk, als verkenning voor een meer stelselmatige inzet.

Naast het Radboudumc namen het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit en de Erasmus School of Health Policy & Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam deel in de organisatie van het burgerforum. Daarnaast had het Zorginstituut Nederland een belangrijke adviserende rol. Het burgerforum is geïnspireerd op een vergelijkbaar initiatief, Burgerlabo, dat in juni 2015 heeft plaatsgevonden in België. Het Burgerlabo heeft daar geleid tot een breed gedragen veranderingsproces voor het maken van keuzes in de zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids