Normal_arts

Huisartsen die meer tijd nemen voor hun patiënt, helpen de zorgkosten omlaag brengen. Dit blijkt uit een proef van zorgverzekeraar VGZ die huisartsen met kleinere praktijken laat werken. VGZ is de proef gestart om de aanhoudende stijging van de jaarlijkse zorgpremie tegen te gaan. Dat meldt RTL Nieuws . 

De proef loopt momenteel alleen in de regio Gorinchem en in Noord-Limburg. Een huisarts heeft gemiddeld zo’n 2.200 patiënten, maar binnen deze proef heeft één huisarts slechts 1.800 patiënten. Uit de eerste resultaten blijkt nu dat de verlaging van het aantal patiënten een positief effect heeft op de huisarts én patiënt.

“Ik trek nu 15 minuten uit voor een consult, in plaats van 10 minuten. Ik heb vooral meer tijd om te luisteren”, zegt huisarts Bart Vijgen. En dat vindt Vijgen belangrijk: luisteren. Want door beter te luisteren, kan hij het onderliggende probleem ook sneller achterhalen. Bovendien verwijst hij nu minder door naar het ziekenhuis en schrijft hij niet zo snel meer medicatie voor. En Vijgen is niet de enige positieve huisarts, zegt VGZ.

Meer tijd doet ook de patiënten goed, omdat ze zich serieus genomen voelen en omdat er echt tijd voor ze is. Ook zij voelen zich beter als ze niet worden doorverwezen en dat gebeurt dan ook steeds minder. De proef loopt nu een jaar en sindsdien is het aantal verwijzingen gedaald met 6 procent. Dit heeft invloed op de kosten, want een consult bij de huisarts kost 18 euro en een consult bij een medisch specialist kost vaak bijna 200 euro. Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel geld het experiment bespaart, maar als de proef inderdaad succesvol blijkt, worden meer huisartsen gevraagd om met kleinere praktijken te werken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids