Normal_geld_portemonnee

De premie van de Basisverzekering bij Menzis blijft volgend jaar gelijk en bedraagt 119 euro per maand. Ook Anderzorg, de prijsvechter van de verzekeraar houdt de premie gelijk op 102 euro per maand. De zorgverzekeraar ziet de zorgkosten in Nederland toenemen, maar dat leidt volgend jaar niet tot een hogere premie. Dat meldt Menzis. 

Dat de premie niet stijgt heeft drie redenen, zegt Menzis-CFO Frank Janssen. “In de eerste plaats kopen we onze zorg steeds beter in. Voor elke euro krijgen we zo meer waarde. Ten tweede is Menzis een coöperatie zonder winstoogmerk, waardoor we ook volgend jaar een deel van onze reserves teruggeven aan onze klanten. Ten slotte heeft het ministerie van VWS de zorguitgaven voor volgend jaar hoger ingeschat dan Menzis dat doet. Dit verschil geeft ruimte, die we benutten om de premie zo laag mogelijk te houden.”

 
Ondanks dat de premie volgend jaar gelijk blijft, nemen de zorgkosten in Nederland verder toe. Mensen leven gemiddeld langer, door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig en er komen voortdurend betere – maar ook duurdere – geneesmiddelen en behandelmethodes. 2018 is dan ook een bijzonder jaar wat betreft de premieontwikkeling. Menzis gebruikt de ruimte die er nu is om de premie zo laag mogelijk te houden. Janssen: “Maar de stijgende zorgkosten scheppen voor ons én voor zorgaanbieders de blijvende verantwoordelijkheid gezamenlijk de kosten te beheersen.”

Anderzorg

Anderzorg is een coöperatie zonder winstoogmerk. Anderzorg heeft geen aandeelhouders en keert geen dividend of winst uit. Wel moeten wij reserves (eigen vermogen) opbouwen om eventuele tegenslagen in zorgkosten op te vangen. Positieve resultaten die niet nodig zijn voor de reserves gaan terug naar de klant via de premie. Door nu € 51 per volwassene van de reserves in te zetten, geeft Anderzorg het overgrote deel van het verwachte resultaat van 2017 terug om de premie gelijk te houden.
 
Anderzorg is voor mensen die kiezen voor een lage premie en mobiel gemak. De klant kiest daarbij bewust voor een andere vorm van service. Geen papieren polis of declaraties opsturen, maar chatten en WhatsAppen. In de compleet vernieuwde app zien klanten hun zorgpolis en zorgpas en is declareren makkelijker dan ooit. Anderzorg maakt hierdoor minder kosten en kan zo de premie laag houden.

Door: Redactie Nationale Zorggids