Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

Zorgverzekeraar VGZ en zorgaanbieder BrabantZorg zijn er samen uitgekomen in hun conflict over de bekostiging van wijkverpleging. Al in juni moest BrabantZorg klanten naar een andere aanbieder doorverwijzen, omdat het zelf kampte met onvoldoende budget vanuit VGZ. Klanten die wel gebruik bleven maken van wijkverpleging via BrabantZorg, moesten daarvan zelf een deel van de rekening betalen. Beide partijen lijken er nu in geslaagd te zijn het conflict op te lossen. Dit meldt Skipr. 

Omdat VGZ in 2017 te weinig zorg heeft ingekocht bij de zorgaanbieder, kwam de zorg voor cliënten in het gedrang. Wie zorg wilde blijven ontvangen van BrabantZorg, kreeg daarvoor zelf de rekening. Deze kon maar deels worden gedeclareerd bij VGZ. De zorgverzekeraar wordt dan ook verweten de cliënten op te zadelen met de gevolgen van het te krappe inkoopbeleid. VGZ stelt echter dat het vooral de starre houding van BrabantZorg was die roet in het eten gooide. Ook zou het niet zo zijn geweest dat cliënten niet konden rekenen op zorg.

De partijen willen geen uitspraken doen over de gemaakte afspraken en de hoogte van het extra budget dat is vrijgekomen. Ook voor volgend jaar zijn al gesprekken gevoerd. Daarbij wordt ingezet op intersievere samenwerking en mogelijkheden tot vernieuwing in de wijkverpleging.

Door: Redactie Nationale Zorggids