Normal_geld_stethoscoop_pillen

Veel Nederlanders beschikken over onvoldoende kennis als het gaat om belangrijke basisbegrippen in ons zorgstelsel. Dit is opnieuw de conclusie van een uitgebreid zorgkennisonderzoek onder een panel van 1.000 consumenten uitgevoerd door onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise en CG Selecties. Zo weet bijna de helft van de respondenten niet welk type basisverzekering men heeft, hoeveel keuzevrijheid men heeft en welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Ook het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico blijft voor velen onduidelijk. Dat meldt Pricewise. 

Gemiddeld scoorden de deelnemers dit jaar een 6,1. In 2015 en 2016 scoorden Nederlanders voor exact dezelfde vragen een 5,9. Veel verschil is er dus niet te zien. Wat wel opvalt is dat veel mensen tegenwoordig weten dat het eigen risico niet geldt voor kinderen onder de achttien. In 2015 en 2016 wisten aanzienlijk minder mensen dit.

Basispolis onbekend

Bijna de helft van de verzekerden weet niet wat voor basisverzekering hij heeft. Er zijn drie soorten, namelijk de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. Uit antwoorden van de mensen die wel weten wat voor basisverzekering ze hebben, blijkt dat de naturapolis het meeste voorkomt. Veel mensen die geen resitutiepolis hebben, denken ten onrechte dat ze bij elk ziekenhuis en bij elke zorgverlener terechtkunnen. Dit is namelijk alleen het geval bij een resitutiepolis.

Eigen bijdrage vs. eigen risico

Voor sommige zorgkosten geldt dat je altijd een deel zelf moet betalen. Dit is de zogenaamde wettelijke eigen bijdrage en iets anders dan het eigen risico. “Over de eigen bijdrage heerst vaak nog onduidelijkheid,” vertelt Hans de Kok, directeur van PriceWise. “Veel mensen verwarren de eigen bijdrage met het eigen risico. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Wel 59,5 procent van de respondenten denkt dat je de eigen bijdrage vrijwillig kunt verhogen in ruil voor een lagere zorgpremie. Dat is natuurlijk alleen het geval bij het eigen risico,” zegt De Kok. Ook blijkt dat slechts 37,5 procent van de mensen weet dat je over de eigen bijdrage geen eigen risico hoeft te betalen.

Wat valt er onder het eigen risico?

Voor welke zorg het eigen risico geldt, is niet bij iedereen even bekend. Het grootste gedeelte van de Nederlanders weet dat je voor de huisarts niets hoeft te betalen. Over tandartszorg en kraamzorg bestaat daarentegen veel twijfel.

Wat vergoedt de basisverzekering?

Ook werd er getest of mensen weten welke zorg er volledig vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Dat de huisartskosten onder de basisverzekering vallen weet bijna iedereen, maar dat dit ook voor bijvoorbeeld logopedie geldt, weten veel mensen niet.

Door: Redactie Nationale Zorggids