Normal_geld_medicijnen

De Consumentenbond ontving gisteren de Stuiveling Open Data Award (SODA) en de bijbehorende 20.000 euro voor doorontwikkeling van de toepassing ‘Wat kost mijn zorg?’. Met deze tool kunnen mensen zien wat de kosten zijn van medische behandelingen bij verschillende ziekenhuizen en verzekeraars. Daarnaast kunnen gebruikers via de 'verzameltool' bijdragen aan transparantie van ziekenhuistarieven. De toepassing draagt hiermee bij aan meer openheid in de zorg en meer bewustzijn over prijzen bij consumenten. Dit meldt Rijksoverheid.

De SODA, vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling, is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2015. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde. De winnende toepassing ‘Wat kost mijn zorg?’ stelt burgers in staat zinvolle vragen te stellen en betere keuzes te maken. Het onderstreept daarmee dat het beschikbaar stellen van open data nieuwe, nuttige toepassingen mogelijk maakt.

De jury verkoos de winnaar uit 31 inzendingen. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: “Maatschappelijk relevante data is door de winnaar toegankelijk gemaakt voor een breder publiek. Bovendien wordt niet alleen open data toegepast. Gebruikers hebben zelf ook de mogelijkheid gegevens toe te voegen, waardoor zij de tool verrijken en de bruikbaarheid vergroten.”  

Door: Redactie Nationale Zorggids