Normal_stethoscoop_rekening

Nederlanders zijn steeds vaker verzekerd via een collectief, blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. Bijna 70 procent van alle verzekerden sloot in 2017 een verzekering af via een collectief. Wie collectief verzekerd is betaalt gemiddeld drie procent minder aan premie. Dat meldt UnitedConsumers. 

Individueel verzekerden betaalden in 2017 gemiddeld 1289 euro aan premie per jaar. Wie collectief verzekerd is, betaalt 1251 euro aan premie. Van het aantal collectieve verzekerden heeft 88,7 procent ook een aanvullende verzekering. Er zijn veel bedrijven die afspraken maken met zorgverzekeraars op het gebied van collectieve verzekeringen, maar ook een collectieve zorgverzekering via een consumentencollectief wint populariteit. Steeds meer consumenten zijn op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering. Daarnaast zijn er veel groepen met dezelfde eisen waarop ze een verzekering afsluiten, zoals ouderen en studenten. 

Besparen op premie

In 2014 waren collectieve zorgverzekeringen op hun populairst: 70 procent van de Nederlanders had toen een collectieve verzekering. Daarna daalde dit percentage licht, maar in 2016 en 2017 is het nagenoeg gelijk gebleven. Wie lid wordt van een collectief kan maximaal 10 procent besparen op zijn of haar premie. De premie gaat in 2018 weer stijgen en daardoor verwachten verzekeraars dat het aantal mensen dat zich via een collectief verzekerd ook weer omhoog gaat.

Werkgeverscollectief

Van de collectief verzekerden had iets meer dan de helft (6,4) miljoen zich in 2014 via een werkgeverscollectief verzekerd. In Nederland zijn 5,3 miljoen consumenten lid van een consumentencollectief en ongeveer 100.000 mensen waren in 2014 via een patiëntenverzekering verzekerd. Wie op zoek is naar de goedkoopste aanbieding kan het beste voor een consumentencollectief gaan, omdat werkgevers vaak de korting van 10 procent niet kunnen geven.

Voordelen voor consumenten en ondernemers

Nu de arbeidsmarkt meer verzadigd is dan ooit, moeten ondernemers alles uit de kast halen goede mensen binnen te halen en binnen te houden. Een collectieve zorgverzekering is hierdoor erg populair. Nu de premies bekend zijn gaan veel consumenten weer nadenken over hun zorgverzekering in 2018. Voor ondernemer is dit dan ook het uitgelezen moment om eens na te denken over een collectief. De consument doet er goed aan verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Polissen lopen erg uiteen en er zijn tal van eenmalige collectieven waar iemand op langere termijn niet goedkoper uit is.

(Deze informatie is samengesteld door UnitedConsumers)