Normal_geld_medicijnen

Het peperdure medicijn Spinraza dat patiënten met de spierziekte SMA kan helpen, zou door apothekers nagemaakt kunnen worden voor een veel lagere prijs. Dat stelt een belangrijke zorgadviseur van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Hierdoor kan de fabrikant onder druk worden gezet om het middel tegen een betere prijs aan te bieden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Spinraza kost per patiënt ieder jaar 240.000 euro en de injecties moeten voor de rest van het leven gegeven worden. Deze enorm hoge kosten zorgen er voor dat kinderen Spinraza nu nog niet krijgen, hoewel dit hun leven aanzienlijk kan verbeteren. Door apothekers toestemming te geven dit middel zelf via magistrale bereiding klaar te maken, kunnen de levens van de patiënten weer een beetje zonniger worden.

Magistrale bereiding is het maken van een medicijn door een apotheker waarbij geen gebruik wordt gemaakt van voorverpakte geneesmiddelen. Tientallen van de tweeduizend apotheken in Nederland doen dagelijks aan magistrale bereiding. Minister Bruins van Medische Zorg moet apothekers beschermen tegen juridische consequenties, als er toestemming komt om Spinraza zelf te maken.

“We moeten alles aangrijpen om deze zieke kinderen te helpen”, zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. De zorgadviseur van minister Bruins heeft de afgelopen week meerdere Tweede Kamerleden ingelicht over de sluiproute. “Nu krijgen we van de Raad een heel simpele en effectieve oplossing om dit middel ook beschikbaar te krijgen. De minister moet hier serieus werk van maken.” In andere landen zoals Frankrijk en Duitsland wordt het middel al vergoed, terwijl daar ook nog wordt onderhandeld over de eindprijs van Spinraza.

Door: Redactie Nationale Zorggids