Normal_kunstgebit

De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en een cliënt van VGZ slepen de zorgverzekeraar voor de rechter omdat die weigert het aanbrengen van kunstgebitten op implantaten door een tandprotheticus te vergoeden. Hierdoor kunnen patiënten niet terecht bij hun eigen behandelaar en dreigen ze behandelingen uit te stellen. Dat meldt ONT.

De beroepsvereniging, waarbij vijfhonderd tandprothetici zijn aangesloten, steunt de rechtszaak die is aangespannen door een 70-jarige slecht mobiele patiënt uit Kerkrade. Door de weigering van VGZ kan de man niet langer thuis behandeld worden door zijn vaste tandprotheticus. De zaak dient begin volgend jaar bij de rechtbank Arnhem.

VGZ weigert al sinds 2017 om behandelingen van de tandprotheticus te vergoeden. De ONT benadrukt dat het een wettelijk erkend beroep is binnen de eerstelijnszorg, waar patiënten zonder verwijzing heen kunnen. Tandprothetici zijn gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en aanbrengen van kunstgebitten, prothesen en andere uitneembare voorzieningen in de mond. Volgens de Zorgverzekeringswet zijn zorgverzekeraars verplicht deze behandeling te vergoeden. VGZ handelt dan ook in strijd met die wet, zegt ONT. Het is de enige zorgverzekeraar in Nederland die deze behandelingen niet vergoedt.

Volgens VGZ is een tandprotheticus niet bevoegd en moet dit soort zorg via de tandarts lopen. Met name oudere patiënten met een kunstgebit hebben echter vaak geen tandarts meer. De ONT heeft de zorgverzekeraar herhaaldelijk gesommeerd terug te komen op haar standpunt, maar VGZ weigert dit. Nu de zorgverzekeraar heeft aangekondigd dit beleid in 2018 voor te zetten, stapt de beroepsvereniging naar de rechter.

Volgens de ONT dupeert VGZ op deze wijze patiënten die vaak al jarenlang bij dezelfde tandprotheticus komen en die opeens hun kunstgebit niet meer vergoed krijgen. Terwijl die specialist nu juist de benodigde deskundigheid heeft. De patiënt uit Kerkrade kreeg zelfs zorg aan huis, iets wat tandartsen zelden doen.

De dagvaarding aan VGZ is vandaag verstuurd. De zittingsdatum moet nog bepaald worden, maar de ONT verwacht dat de zaak in het eerste kwartaal van 2018 voor de rechter zal komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids