Logo_koninklijk-nederlands-genootschap-voor-fysiotherapie_kngf_logo_fysio

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) starten een onderzoek om de onderzoeken of de tarieven binnen de fysiotherapie in relatie staan tot de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. De tarieven die fysiotherapeuten nu hanteren, zijn al tien jaar niet verhoogd en bedreigen de kwaliteit van de zorg en een passend loon voor de therapeuten. Dit meldt KNGF.

Beide partijen ontvingen signalen over tarieven binnen de fysiotherapie die niet langer werkbaar zijn. Er wordt gesproken van uitholling van de kwaliteit van de zorg als nu niet ingegrepen wordt. Uit een eerdere marktscan van de NZa bleek dat zorgverzekeraars oog hebben voor de betaalbaarheid van zorg, maar toch zijn zorgverzekeraars en zorgaanbieders er nog niet in geslaagd om afspraken te maken die daaraan bijdragen. De kwaliteit van zorg is nog niet inzichtelijk genoeg, zo blijkt.

Het onderzoek zou meer kunnen zeggen over de relatie van de tarieven van fysiotherapie en de relatie tot de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van deze zorg. Als het onderzoek nog voor het einde van dit jaar wordt gestart, kunnen de resultaten mogelijk mee worden genomen in de onderhandelingen van zorgverzekeraars voor 2019. De KNGF hoopt bovendien dat het onderzoek een eerlijk loon voor de hoogopgeleide fysiotherapeuten zal betekenen.

Door: Redactie Nationale Zorggids