Logo_logo_zorginstituut_nederland

Daratumumab, een middel voor mensen met de ziekte van Kahler, moet niet worden opgenomen in het basispakket, tenzij door prijsonderhandeling de kosteneffectiviteit van deze behandeling verbeterd en het impact op het zorgbudget zo wordt teruggebracht. Dit is het advies van het Zorginstituut Nederland aan minister Bruins van Medische Zorg. Het geneesmiddel kan in combinatie met andere middelen ingezet worden bij patiënten die minstens één eerdere behandeling hebben gehad voor de ziekte van Kahler, een aandoening waarbij de patiënt last heeft van kwaadaardige gezwellen van plasmacellen. Dat meldt Zorginstituut Nederland. 

Om ook maar in de buurt te komen voor een eventuele opname in het basispakket, moet de prijs van daratumumab in combinatie met lenalidomide/dexamethason met ongeveer 70 procent moeten dalen. Voor de combinatie met twee andere middelen (bortezomib/dexamethason) ligt dat iets anders, hier zou de prijs met ongeveer 30 procent moeten dalen om kosteneffectief te zijn.

Om het middel toch zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor de patiënten, wijst het Zorginstituut op de verantwoordelijkheid van partijen om de onderhandelingsperiode zo kort mogelijk te laten duren Vanuit het patiëntenperspectief zou het geneesmiddel ook tijdens de onderhandeling door en voor rekening van de fabrikant beschikbaar moeten worden gesteld.

De ziekte van Kahler is een vorm van beenmergkanker dat veroorzaakt wordt door plasmacellen (een bepaalde soort witte bloedcellen). Deze cellen groeien ongecontroleerd en worden kwaadaardig. De ziekte komt veelal voor bij mensen van vijftig jaar en ouder.  Wie hiermee kampt heeft pijn in de botten, bloedarmoede en is gevoelig voor infecties. Andere symptomen zijn een verhoogd kalkgehalte in het bloed, een verstoorde nierfunctie en beschadigde zenuwwortels of ruggenmerg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids