Normal_fysio

Het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) luidt de noodklok over de sterk afgenomen dekking voor fysiotherapie in de meeste aanvullende zorgverzekeringen. Met uitzondering van CZ hebben alle zorgverzekeraars het aantal behandelingen voor fysiotherapie, of het maximum te vergoeden bedrag substantieel verlaagd. Dat meldt KNGF. 

Daarbij komt dat zorgverzekeraars een goede verzekering voor patiënten die veel fysiotherapie nodig hebben wel aanbieden, maar de toegang daartoe voor veel patiënten steeds moeilijker maken door bijvoorbeeld medische selectie of de behandelindex. Voor patiënten die geen aanspraak kunnen maken op fysiotherapie uit de basisverzekering, zoals reumapatiënten en mensen met hartfalen, is dit een groot probleem, zegt KNGF.

Voor deze patiënten wordt fysiotherapie steeds meer onbereikbaar. Uit recent onderzoek blijkt dat 56 procent van de Nederlanders weken of zelfs langer dan een maand met klachten blijft rondlopen, mede doordat men opziet tegen de kosten. Mensen die echt veel fysiotherapie nodig hebben, en daar een onbeperkte dekking in de aanvullende verzekering voor nodig hebben, zien hun premies stijgen als zij die dekking willen houden.

Het KNGF heeft haar 19.000 leden een informatiepakket toegestuurd waarmee zij hun patiënten kunnen informeren over de aanvullende verzekeringen waarin fysiotherapie gedekt wordt. De campagne met als slogan ‘Fysiotherapie verzekeren? Dat gaat zo maar niet!’ waarschuwt patiënten voor teruglopende dekking in hun huidige verzekering en voor hindernissen die verzekeraars opwerpen voor toegang tot verzekeringen met onbeperkte dekking.

Door: Redactie Nationale Zorggids