Normal_geld_briefgeld_munten

Zorgverzekeraar VGZ kan zich helemaal niet vinden in de analyse van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de aanvullende zorgverzekeringen op termijn dreigen te verdwijnen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten. "Het huidige systeem functioneert prima", zegt hij.

DNB waarschuwt in een rapport dat verzekeraars niet genoeg verdienen aan de aanvullende verzekeringen en er soms zelfs verlies op lijden. Maar de VGZ-zegsman herkent zich daar niet in. "Dat mensen zich aanvullend verzekeren daar is niks mis mee. Dat is voor ons ook helemaal niet verlieslatend."

Volgens VGZ, dat naar eigen zeggen een kwart van alle zorgpolissen verstrekt, zijn de conclusies van DNB voorbarig. "Dit levert onnodig onrust op bij onze klanten. Wij hebben regelmatig contact met DNB. We zullen ze dan ook vragen waar deze analyse vandaan komt", aldus de zegsman.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht niet dat de aanvullende verzekering zal verdwijnen. “De aanvullende verzekering is voor veel verzekerden van groot belang om de toegang tot zorg te borgen, ook zorg die niet in de basisverzekering zit”, aldus ZN-woordvoerder Koen Venekamp. “Vrijwel alle aanvullende verzekeringen staan voor iedereen open, zonder selectie vooraf. Ook door de samenstelling van de pakketten zorgen zorgverzekeraars voor een breed draagvlak en daarmee wordt de solidariteit ook in de aanvullende verzekering gehandhaafd”. ZN benadrukt wel dat het van belang is dat zowel verzekerden als zorgverleners ook met zorg uit het aanvullend pakket zinnig en zuinig omgaan. 

Door: ANP en Redactie Nationale Zorggids