Normal_handen_fysio_behandeling

Fysiotherapeuten en zorgverzekeraars moeten er samen voor zorgen dat de fysiotherapeutische zorg betaalbaar en toegankelijk blijft voor verzekerden, vindt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De Koninklijke Nederlandse Genootschap Fysiotherapie (KNGF) luidde begin deze week de noodklok over de sterk afgenomen dekking voor fysiotherapie in de meeste aanvullende zorgverzekeringen. Bovendien vinden ze dat patiënten steeds moeilijker toegang krijgen tot fysiotherapie, mede door medische selectie en de behandelindex. Dat meldt ZN.

ZN is het niet eens met het beeld dat de KNGF schetst van de behandelindex en de medische selectie. De behandelindex is juist in het leven geroepen om onnodige behandelingen tegen te gaan en zinnige zorg te bevorderen. Zo moet fysiotherapie juist betaalbaar blijven voor iedereen, zegt de belangenbehartiger.

Ook de medische selectie is volgens de KNGF een drempel die de toegang tot fysiotherapie verhoogt. Onjuist, zegt ZN. “Verreweg de meeste aanvullende zorgverzekeringen zijn namelijk vrij toegankelijk. Medische selectie wordt doorgaans slechts bij enkele aanvullende zorgverzekeringen toegepast vanwege de zeer uitgebreide dekking.”

Door: Redactie Nationale Zorggids