Normal_geld_portemonnee

De Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NVvO) en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) onderschrijven de bezorgdheid van De Nederlandsche Bank over de toegankelijkheid en houdbaarheid van de aanvullende zorgverzekering. Dat meldt KNGF. 

Volgens de organisaties hebben verzekeringsmaatschappijen hun polissen zodanig ingericht dat de collectiviteitsgedachte van verzekeren niet meer opgaat. Als de trend van afnemende dekking en hogere premies doorzet, is het over enkele jaren bijna niet meer mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten, vrezen ze.

De twee zorgorganisaties, waarvan de leden gezamenlijk het overgrote deel van de in de aanvullende verzekeringen gedekte zorg voor hun rekening nemen, waarschuwen dat het langzamerhand onmogelijk wordt om de zorg te kunnen blijven verlenen aan patiënten die het het hardst nodig hebben.

Met het verlagen van de dekking en het verhogen van de premies leggen de zorgverzekeraars naar de mening van deze organisaties dan ook de bijl aan de wortel van het solidariteitsprincipe, waarop de verzekering van zorg gebaseerd is. “Dit is een uitermate onwenselijke ontwikkeling in het rijke land dat we toch zijn. Nu al is veel noodzakelijke zorg voor lagere inkomens nagenoeg onbereikbaar”, zegt Guusje ter Horst, voorzitter van het KNGF.

De waarschuwing van DNB aan het adres van zorgverzekeraars en politiek maakt ook duidelijk dat deze toezichthouder inmiddels overtuigd is van het feit dat orthodontie en fysiotherapie en andere vormen van eerstelijnszorg zo langzamerhand alleen nog toegankelijk zijn voor een klein deel van de bevolking en dat een steeds groter deel van de bevolking zorg moet mijden.

NVvO en KNGF roepen verzekeraars op om hun rendementsdenken voor de korte termijn om te buigen naar een verantwoord prijsbeleid voor de lange termijn. Zij nodig de zorgverzekeraars uit tot overleg om gezamenlijk deze trend om te buigen in de vorm van voor iedereen bereikbare aanvullende verzekeringsoplossingen. 

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat in een reactie het volgende weten: "Laten we vooral bij de feiten blijven. We hebben in Nederland een uitstekend functionerend zorgstelsel, waarin zorg voor verzekerden van alle leeftijden goed toegankelijk is. Met hun uitspraken wekken het KNGF en de NVvO een verkeerde indruk en dat is jammer", aldus woordvoerder Koen Venekamp.

Door: Redactie Nationale Zorggids