Logo_logo-fbto

Zorgverzekeraar FBTO verkeert in zwaar weer en op dat op te lossen moet moederbedrijf Achmea een fusie laten plaatsvinden. Het gaat om De Friesland Zorgverzekeraar en Zilveren Kruis, beide dochtermaatschappijen van Achmea. Dit zou het tekort bij FBTO moeten oplossen, maar niet iedereen is blij met deze constructie. Vooral in Friesland is ophef ontstaan over de fusie, waar wordt gedacht dat ‘hun’ De Friesland niet verantwoordelijk is voor het probleem met FBTO. Dit meldt NRC.

FBTO liep het afgelopen jaar veel geld mis door een fout. De verzekeraar kwam daarom al onder curatele te staan omdat het niet langer voldeed aan de eisen van De Nederlandse Bank. Ook werd er een noodplan opgesteld. Moederbedrijf Achmea besluit nog een stap verder te gaan, door Zilveren Kruis en De Friesland te laten fuseren. Dit zou nog voor het einde van dit jaar moeten gebeuren om de problemen het hoofd te bieden.

De fusie houdt de gemoederen bezig, vooral onder Friezen. Hoewel FBTO formeel een dochterbedrijf is van De Friesland, wordt het aangestuurd door Achmea. Veel verzekerden vinden dan ook dat moederbedrijf Achmea de problemen moet oplossen. De Friesland sprong eerder dit jaar FBTO al bij met een bedrag van bijna 40 miljoen euro. De Friesland dreigt nu zelf zijn zelfstandigheid kwijt te raken. Ook in de politiek is veel discussie over het schuiven van vermogens binnen zorgverzekeraars.

Achmea is de grootste aanbieder van zorg- en schadeverzekeringen. Het ontvangt jaarlijks 19,4 miljard euro aan premies. FBTO heeft ongeveer 400.000 klanten, De Friesland telt er 800.000 en bij Zilveren Kruis zijn bijna 3,4 miljoen mensen verzekerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids