Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Zorgverzekeraars bieden met hun polissen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg. De zorg die jij vergoed krijgt, is afhankelijk van de contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Gecontracteerde zorg wordt altijd vergoed, maar de verzekerde moet soms wel eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Niet-gecontracteerde zorg wordt slechts deels of helemaal niet vergoed. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering (of zorgpolis) is het daarom belangrijk dat je goed voor ogen hebt welke zorg wel en niet gecontracteerd is. 

Allereerst: er zijn drie soorten basisverzekeringen

We kennen drie basisverzekeringen, namelijk de naturapolis, resitutiepolis en de budgetpolis.

De naturapolis: bij een naturapolis heeft een zorgverzekeraar afspraken gemaakt met een aantal zorgverleners. Alleen als je naar deze zorgverleners gaat, krijg je de zorg volledig vergoed.

De resitutiepolis: staat garant voor volledige keuzevrijheid. Dat betekent dat je zelf een arts of ziekenhuis mag kiezen. In alle gevallen wordt de zorg vergoed.

De budgetpolis: in feite is een budgetpolis een uitgeklede variant van de naturapolis, waarbij de verzekerde nog minder keuze in zorgverleners heeft. Budgetpolissen vind je onder meer bij ZEKUR, Zilveren Kruis en ZieZo (onderdeel van Zilveren Kruis). Budgetpolissen zijn vaak helemaal online en voor herhaalrecepten kun je soms alleen terecht bij een internetapotheek.

Volgens Overstappen.nl kan het lonen om te kiezen voor een naturapolis. De meeste zorgverzekeraars hebben namelijk met veel zorgverleners afspraken gemaakt. Daardoor is er vrijwel altijd een zorgverlener van jouw keuze beschikbaar.

Gecontracteerde zorg

Het komt er op neer dat als je een resitutiepolis kiest, je gegarandeerd bent van vergoede zorg. Restitutiepolissen zijn maandelijks vaak iets duurder dan een naturapolis, maar je krijgt er ook meer voor terug. Je hoeft de zorg bijvoorbeeld niet zelf te betalen en soms wordt zelfs een deel van je eigen risico kwijtgescholden (afhankelijk van de situatie en zorgverzekeraar). Het hangt er maar net vanaf wat jij komend jaar nodig denkt te hebben.

Niet-gecontracteerde zorg

Wie kiest voor een budgetverzekering heeft grotere kans zorg te moeten ontvangen van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Dit betekent vaak dat verzekerden eerst de rekening zelf moeten betalen en daarna kunnen inleveren bij de verzekeraar om te laten declareren. Houd er hierbij rekening mee dat de rekening grotendeels niet vergoed wordt. Of helemaal niet.

Zoek naar gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg

Iedere zorgverzekeraar heeft weer andere afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Voor het overstappen is het daarom aan te raden om bij potentieel toekomstige verzekeraar te bekijken wat de beoogde polis biedt en welke zorg daaronder valt en met name: wat is wel vergoed en wat niet.

Zorgverzekeraars hebben daarvoor tegenwoordig widgets op hun websites. Daar kun je vinden welke zorg(aanbieder) is gecontracteerd voor 2018:

Vind gecontracteerde zorg bij jou in de buurt via de Menzis Zorgvinder, de Zorgzoeker van Zilveren Kruis (daar is ook de gecontracteerde zorg van ZieZo te vinden) en ‘Vergelijk en Kies’ van VGZ. Meer: 

De contractering voor komend jaar is nog niet helemaal rond. De komende weken blijvend de zorgverzekeraars hun zorgvinders en zorgwijzers updaten. Wie van plan is om over te stappen op een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar kan op deze manier een weloverwogen en goed geïnformeerde keuze maken.

Door: Redactie Nationale Zorggids