Normal_stethoscoop_rekening

De meeste Nederlanders die in het laatste kwartaal van dit jaar contact opnamen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deden dat omdat ze hun ziekenhuis- of tandartsrekening wilden controleren en omdat rekeningen van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor veel onduidelijkheid zorgden. Clienten weten namelijk niet wat het aantal minuten op de factuur inhoudt en wat omschrijving ‘basis-ggz’ middel inhoudt. Dat meldt de NZa. 

Het aantal minuten houdt kort gezegd in de tijd die een behandelaar aan een client heeft besteedt, aldus de NZa. Onder ‘Basis-ggz middel’ staat vermeld welke soort basis-ggz de client ontvangt. Uiteindelijk is alleen de soort basis-ggz doorslaggevend voor de prijs op de rekening en niet het aantal minuten.

Ook kreeg de Zorgautoriteit berichten over de rekening van patienten met slaapapneu. Hun jaarlijks rekening bleek hoog. Nu blijkt dat zij betalen voor een hele behandeling, terwijl er bij de jaarlijkse controle alleen hun apparaat wordt uitgelezen. De NZa vindt niet dat zorgaanbieders zo mogen registreren en gaat daarom met hen in gesprek. 

Door: Redactie Nationale Zorggids