Logo_logo_de_friesland

Donderdag protesteren ruim vierhonderd medewerkers van De Friesland Zorgverzekeraar tijdens hun lunchpauze tegen de voorgenomen fusie met Zilveren Kruis. FNV’er Gerben van der Meulen en lokale politici spreken de menigte moed in. Ook loopt de Kerstman rond om de zorgen en wensen van medewerkers in ontvangst te nemen. Dat meldt FNV. 

FNV Finance heeft de directie van moederbedrijf Achmea een voorultimatum gestuurd tegen de voorgenomen fusie van De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) met Zilveren Kruis per 1 januari 2018. De vakbond eist het behoud van autonomie voor de Friese zorgverzekeraar, geen gedwongen ontslagen in de komende drie jaar, een persoonlijke werkgelegenheidsgarantie en doorwerking van het sociaal plan van DFZ voor de duur van vijf jaar voor medewerkers die overgaan naar Achmea.

Gaat het bedrijf deze maand niet in op de eisen van de vakbond, dan volgend begin volgend jaar werkonderbrekingen. Om de eisen kracht bij te zetten, organiseren vakbonden een actiebijeenkomst donderdag bij het kantoor van de verzekeraar.

Medewerkers van De Friesland Zorgverzekeraar vrezen voor hun baan en maken zich zorgen over het verlies van autonomie als Achmea de twee zorgdivisies samenvoegt. Zij vrezen dat DFZ wordt gereduceerd tot een label binnen het Achmea-aanbod en daarmee de unieke werkwijze van DFZ verloren gaat. Bovendien zijn ze er niet op gerust dat ze hun werk behouden; de verwachting is dat veel werkzaamheden worden gecentraliseerd bij Zilveren Kruis.

De vakbonden en medewerkers trokken al eerder aan de bel. Onder andere deden zij een oproep aan de raad van bestuur van Achmea om te investeren in innovatie in het noorden en boden eind november een petitie aan voor het behoud van autonomie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids