Normal_geld__munten__centen

Op Prinsjesdag werd een forse stijging van de basispremies en het eigen risico aangekondigd. Grote premiestijgingen bleven echter uit terwijl de zorgtoeslag wel flink steeg. Zelfs zo hard dat de toeslag voor het eerst hoger is dan de premie van de goedkoopste basisverzekering met standaard eigen risico. Bovendien blijkt dat de zorgpremie na inflatiecorrectie de afgelopen jaren helemaal niet zo hard is gestegen als we dachten. Dat meldt Overstappen.nl. 

Voor het eerst sinds de invoering van het huidige zorgverzekeringssysteem kunnen Nederlanders komend jaar geld overhouden aan hun zorgverzekering, zonder te hoeven kiezen voor het vrijwillig eigen risico. Als je minder verdient dan 20.500 euro heb je in 2018 namelijk recht op een zorgtoeslag van 94 euro per maand, terwijl je voor 93,85 euro per maand een basisverzekering met standaard eigen risico kunt afsluiten. De zorgtoeslag valt hierdoor net hoger uit dan de goedkoopste premie.

Al jaren heerst de gedachte dat de zorg flink duurder is geworden, maar uit onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat de basispremie amper is gestegen als rekening wordt gehouden met de inflatie. In het onderzoek is gekeken naar de stijging van de basispremie, het eigen risico, de zorgtoeslag en de inflatie tussen 2010 en 2018. In de afgelopen acht jaar is de basispremie gestegen van 96,07 euro naar 112,34 euro. Als de basispremie alleen met de inflatie was mee gestegen, zou de premie nu gemiddeld 108,41 euro zijn. Als we het zo bekijken gaat het maar om een relatief klein e stijging van 47,16 euro op jaarbasis, opgebouwd in acht jaar.

Zelfs voor de kwetsbare groep, voor wie premiestijgingen het meest voelbaar zijn, heeft deze stijging niet voor problemen gezorgd. De zorgtoeslag is in dezelfde periode namelijk veel sterker toegenomen dan de premie en de inflatie. Sinds 2010 steeg de zorgtoeslag met 54,01 procent. Gecorrigeerd voor inflatie ontvangt deze groep in 2018 in totaal 302,04 euro meer toeslag dan in 2010. Een premiestijging van 47,16 euro valt hier tegen weg, zegt Overstappen.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids