Normal_geld_briefgeld_munten

Cliënten die in 2018 bij Terwille Verslavingszorg aankloppen om behandeld te worden, kunnen hun eigen risico vergoed krijgen als zij van het sociaal minimum moeten rondkomen. Hierdoor zouden ook mensen met een klein budget voor behandeling naar de zorgaanbieder komen, die nu het eigen risico niet kunnen betalen die aan de behandeling verbonden is. Dit meldt Skipr. 

Zorgmijding komt voor bij ongeveer 10 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van TNO NIPO. Dit houdt in dat deze mensen wel zorg nodig hebben, maar deze niet inschakelen om de financiële consequenties die daaraan verbonden zijn. Terwille Verslavingszorg wil voorkomen dat mensen verstoken blijven van goede zorg, enkel omdat zij hun eigen risico niet kunnen betalen. De eerste 385 euro van een behandeling moeten alle Nederlanders vanaf 18 jaar uit eigen zak betalen. Bij Terwille gaat het om cliënten die in 2018 starten met een behandeling die onder de Zorgverzekeringswet valt.

Terwille Verslavingszorg behandelt cliënten met verslavingsproblematiek en mensen die te maken hebben met prostitutie. “Ook mensen die weinig te besteden hebben, hebben recht op behandeling”, stelt Erik de Vos, directeur van Terwille. Ook andere zorgaanbieders stapten over op een soortgelijke regeling. Trubendorffer, aanbieder van ambulante verslavingszorg en de gemeente Amsterdam helpen ook minima uit de brand door het eigen risico te betalen.

Door: Redactie Nationale Zorggids