Normal_bevalling_verloskunde

Verloskundigen in Amsterdam vragen aan Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en de Tweede kamer om de gemeente samen te laten werken met zorgverzekeraars, om ziekenhuizen te dwingen ook mee te doen aan kostenbesparingen en bezuinigingen. Dat meldt EVAA. 

De verloskundigen doen dit verzoek omdat de plannen met verzekeraar Zilveren Kruis om het in Amsterdam mogelijk te maken dat vrouwen bij hun eigen verloskundige in geboortecentra met extra medische voorzieningen kunnen bevallen, niet van de grond komen. Dit komt volgens de verloskundigen omdat de ziekenhuizen ondanks het schrikbarende tekort aan personeel geen budget voor de verbeteringen af willen staan.

De verloskundigen geven aan dat ze graag zorg willen overnemen, en zich willen opleiden om zelf de zorg te gaan doen. In Amsterdam is een groot tekort aan bevalplekken in ziekenhuizen door een tekort aan verpleegkundigen. De verloskundigen vinden dat veel tijd die ingezet had kunnen worden om de problemen echt op te lossen, is gaan zitten in pogingen om de keten integraal in te kopen. Met deze pogingen is substitutie van zorg een vraagstuk dat op de lange baan geschoven is, terwijl hier juist goede uitgewerkte plannen en contracten voor zijn. Hiernaast blijven er financiële schotten bestaan in de keten van zorg met huidige inrichting van de integrale bekostiging, aldus de verloskundigen.

Het model in Amsterdam verschuift budgetten substantieel richting eerstelijn en de wijk, en dit zorgt voor veel weerstand bij ziekenhuizen. De verloskundigen geven nu echter aan dat het zonder hulp van de overheid, het erg lastig is om ziekenhuizen te bewegen wat van hun budget af te staan richting partijen die de geboortezorg voor vrouwen vriendelijker in kunnen richten. Ziekenhuizen hebben telkens weer een reden waarom ze net zoveel geld moeten blijven krijgen van de verzekeraar, ook als de zorg is verschoven naar de wijk. De verzekeraar heeft het erg moeilijk om de ziekenhuizen te laten bezuinigen, zeker nu er zulke grote ziekenhuizen aan het ontstaan zijn. Daarom is alle hulp nodig van de politiek, van de stad en van de verzekeraar, zo staat in de brief.

In de brief vragen de verloskundigen aan politiek, de minister en de Tweede Kamer om de verzekeraar de opdracht te geven stelling te nemen en een (inkoops)beleidsnotitie op te stellen op welke manier zij met
partijen ervoor gaat zorgen dat in hun inkoopbeleid substitutie een speerpunt wordt, in elk geval in Amsterdam, maar ook buiten Amsterdam. Want alleen, tegenover de conglomeraten van ziekenhuizen, zal de substitutieopdracht zoals deze uit het regeerakkoord volgt gewoonweg nooit van de grond zal komen, stelt EVAA.

Door: Redactie Nationale Zorggids