Normal_rekenmachine_geld

De sjoemelende revalidatiezorgverlener Ciran heeft afgelopen zomer geprobeerd te schikken met VGZ. De zorgverzekeraar eist 20 miljoen euro terug voor onterecht uitbetaalde declaraties. Ciran wilde in totaal slechts 3,8 miljoen euro betalen, gespreid over vijf jaar. Zo blijkt uit recente documenten van de rechtbank in Arnhem. Dat meldt RTL Nieuws. 

Dat Ciran wilde schikken, is voor de rechter een mogelijke bekentenis. Dit zou betekenen dat Ciran inderdaad teveel geld vroeg bij zorgverzekeraars en dat VGZ terecht staakte met geld sturen naar de zorgverlener.

“De Kubber (directeur) is daarvoor juist aangesteld. Hij moet betalingsregelingen treffen met de betrokken verzekeraars over te hoge declaraties uit het verleden. De harde opstelling van VGZ maakt het de zaak er niet gemakkelijker op”, zegt woordvoerder Kay van de Linde. De verzekeraar vindt overigens niet dat het te ver gaat. Het voorstel om te schikken voor bijna 4 miljoen euro komt niet in de buurt van het verschuldigde bedrag.

Doordat VGZ 20 miljoen euro eist van de zorgverlener, lijkt een faillissement steeds dichter bij te komen voor Ciran. Als de organisatie inderdaad failliet gaat, moeten andere verzekeraars hun vorderingen elders vandaan halen.

Vorige week lukte het de zorgverzekeraar om beslag te leggen op 7 miljoen euro. Toen VGZ erachter kwam dat Ciran sjoemelde met zorgdeclaraties, eiste het 20 miljoen euro aan uitbetaalde declaraties terug. Om alvast schot in de zaak te brengen, stopte de verzekeraar met het betalen van de rekeningen. Dat ging er echter niet in bij Ciran die via de kantonrechter kon vastleggen dat het het geld toch niet hoefde te betalen. De ingehouden euro’s moest VGZ alsnog aan de zorgaanbieder betalen, maar daar stak de verzekeraar een stokje voor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids