Normal_rechter_hamer

Afgelopen donderdag kwamen Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar samen in de rechtbank. Medewerkers van de Friese zorgverzekeraar strijden al maanden tegen een samenvoeging met Zilveren Kruis, een dochteronderneming van Achmea. Zij vrezen namelijk voor verlies van autonomie en vragen daarom aan de Ondernemingskamer om de fusie af te keuren. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Onlangs werd de organisatorische samenvoeging van Zilveren Kruis en De Friesland al opgeschort. De juridische fusie ging wel gewoon door. Een stap die gezet moest worden om tijdig uitvoering te geven aan het herstelplan voor FBTO Zorg. Een juridische fusie betekent eigenlijk niets voor medewerkers van de Friesland die zich al tijdenlang zorgen maken over de fusie.

In de rechtbank vroegen medewerkers van de Friese zorgverzekeraar zich af waarom FBTO niet onder Zilveren Kruis kan vallen zonder daar De Friesland bij te betrekken. Zij willen namelijk hun baan in Friesland behouden en zeker weten dat de zelfstandigheid van de zorgverzekeraar behouden blijft. Bij een fusie met Zilveren Kruis zou dit allemaal in het water vallen, denken ze.

Volgens Achmea is het niet zo dat FBTO hulp nodig heeft van een goed draaiende Friese zorgverzekeraar, maar is een fusie ook nodig omdat De Friesland de zaken organisatorisch gezien niet op orde heeft. Zo zou de organisatiestructuur onduidelijk zijn en is het nog maar de vraag of iedereen weet wie wat doet. Overigens zou de fusie geen nieuw besluit zijn, maar zou het al langer op de planning hebben gestaan.

Ook de rechter vraagt zich af waarom Achmea er niet voor heeft gekozen om FBTO onder Zilveren Kruis te laten vallen, in plaats van De Friesland erbij te betrekken. Volgens Achmea zou dit echter alleen maar voor meer problemen zorgen.

Over drie weken doet de Ondernemingskamer een uitspraak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids