Normal_geld__euro__sparen

De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW doorzocht gisteravond twee kantoren van zorgaanbieders. Ook de woningen van twee voormalige bestuurders van deze zorgaanbieders zijn doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar oplichting en fraude met declaraties voor zorg. Er is administratie in beslag genomen. Dat meldt de Inspectie. 

Behalve twee zorgaanbieders die medische zorg, medisch specialistische zorg en abortuszorg verleenden, zijn ook twee voormalige bestuurders als verdachte aangemerkt. Het vermoeden is dat de twee zorgaanbieder hadden afgesproken om bij zorgverzekeraars duurder behandelingen te declareren dan was toegestaan. Hiernaast heeft de zorgaanbieder die abortuszorg verleent vermoedelijk meer subsidie gedeclareerd dan waar deze recht op had. De verdenking is valsheid in geschrifte en oplichting tussen 2010 en 2016. Het gaat om een fraudebedrag van ongeveer 1 miljoen euro.

Declaraties van behandelingen in de zorg gaan vaak rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Patiënten kunnen via de websites van hun zorgverzekeraar zelf de declaraties van hun zorgaanbieders bekijken. Door die te controleren en eventuele fouten te melden bij de zorgverzekeraar kan mogelijke fraude door zorgaanbieders worden ontdekt. In Nederland hechten we aan goede gezondheidszorg. Een groot deel van de Nederlandse begroting wordt daar aan besteed. Het is belangrijk dat geld dat bestemd is voor zorg, ook aan zorg besteed wordt. Fraude met zorggelden kan ons zorgstelsel ondermijnen. Daarom treden overheid en ketenpartners hier krachtig tegen op. 

Door: Redactie Nationale Zorggids