Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Nederland telt slechts twee zorgverzekeraars die taperingstrips af en toe willen vergoeden. De meest verzekeraars doen het niet omdat de strips niet voldoen aan de criteria voor rationele famacotherapie. Taperingstrips helpen patiënten hun antidepressiva af te bouwen door vier weken lang elke dag een iets lagere dosering te slikken. De 24-jarige Tess Janssen vindt dat deze strips vergoed moeten worden en daarom is zij samen met twee anderen de Vereniging Afbouwmedicatie gestart. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

“Wij krijgen bijna geen antwoord van de zorgverzekeraars waarom ze de taperingstrips niet willen vergoeden. Het algemene antwoord is dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Ik heb gelukkige heel lieve ouders die het voor me willen betalen, maar veel anderen hebben dat geluk niet”, zegt Janssen over de strips die maandelijks tussen de 85 en 120 euro kosten.

Huisartsen en ggz-professionals blijken bovendien weinig kennis te hebben over hoe psychiatrische patiënten het beste medicatie kunnen afbouwen. Vaak is het slechts gissen, waardoor patiënten al snel genoodzaakt zijn om aan de medicijnen te blijven. Janssen vindt daarom dat het anders moet en dat mensen die aan de antidepressiva zitten nazorg en ondersteuning moeten krijgen bij het afbouwen. “En het allerbelangrijkste: het moet vergoed worden.”

Huisartsen en psychiaters schijnen momenteel een richtlijn te ontwikkelen waarop zorgverzekeraars zich kunnen baseren bij een besluit over het wel of niet vergoeden van taperingstrips. 

Door: Redactie Nationale Zorggids