Normal_medicijnen_pillen

Zorginstituut Nederland heeft het gehad met de niet-transparante werkwijze van farmabedrijven. Zij houden namelijk pertinent de prijsopbouw van hun medicijnen geheim. Het Zorginstituut wil daarom dat minister Bruins van Medische Zorg voorlopig geen dure medicijnen meer opneemt in het basispakket of in de sluis. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Deze gevoelens van ongenoegen werden een paar weken geleden geuit tijdens een vergadering over het medicijn Spinraza dat bedoeld is voor mensen met de ernstige spierziekte SMA. Fabrikant Biogen weigert namelijk uit te leggen waar de kwart miljoen euro per patiënt per jaar vandaan komt. Sindsdien is er uitvoerig over gesproken binnen het Zorginstituut en is de organisatie tot de conclusie gekomen dat er nu echt iets gedaan moet worden aan de houding van de farmaceutische industrie.

“We willen hier echt met de minister over in gesprek gaan. Ik vind dat we er serieus over na moeten denken om een advies en dus ook een vergoeding voor dure geneesmiddelen te weigeren als de fabrikant niet transparant wil zijn over hoe de prijs tot stand komt. De manier waarop het nu gaat, werkt blijkbaar gewoon niet”, zegt bestuursvoorzittter Arnold Moerkamp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids