Normal_medicijnen_pillen

Berenschot zei het onlangs al en apothekersorganisatie KNMP bevestigt het nu: het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland neemt toe. Steeds meer mensen moesten de afgelopen jaren overstappen op een alternatief middel. Waar er in 2016 nog 710 tekorten waren, steeg dat aantal in 2017 naar 732 tekorten. Dat meldt RTL Nieuws. 

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen wijt de tekorten onder meer aan het kwetsbare productieproces en het inkoopbeleid van Nederlandse zorgverzekeraars. “Als er meerdere geneesmiddelen zijn met dezelfde werkzame stof, mag de verzekeraar bepalen welke hij vergoedt. Dat is vrijwel altijd de goedkoopste variant”, zegt Merit Boersma van de vereniging.

Adviesbureau Berenschot oordeelde eerder al dat de tekorten in Nederland te maken hebben met de lage prijzen die we hanteren voor medicijnen, de marktgrootte en het gebruik van generieke geneesmiddelen. Volgens Berenschot raakt het preferentiebeleid van zorgverzekeraars de beschikbaarheid van geneesmiddelen en daarom is er een versoepeling en vereenvoudiging nodig.

Medicijnen zijn nooit helemaal op, maar als er iets misgaat dan is er bijna geen voorraad van de medicijnen die niet-preferente middelen omdat die nauwelijks gebruikt worden. Gevaarlijk, want het wil weleens voorkomen dat het meest gebruikte medicijn ineens niet meer beschikbaar is door een productiefout of als de vraag ernaar toeneemt. Maar ook dan zouden producenten hun middelen moeten kunnen leveren, vindt het CDA. Voorraden zouden daarom nooit te krap of klein mogen zijn. “Zij zijn verplicht om voor die voorraden te zorgen, als ze dat niet doen overtreden ze de wet”, zegt Kamerlid Joba van der Berg.

De partij wil daarom ook dat de inspectie harder optreedt als er een tekort is. De inspectie heeft sinds de verhoging van de boete naar 820.000 euro in 2016, slechts één fabrikant beboet.

Door: Redactie Nationale Zorggids