Foto: Roland Darré

Verzekerden van CZ kunnen tegen een flinke korting op bedevaart naar Lourdes. De verzekeraar biedt klanten de mogelijkheid om vanaf 230 euro mee te gaan naar het bedevaartsoord, inclusief een week volpension, verzorgd pastoraal programma en eventuele zorg. Normaal gesproken kost de bedevaart ongeveer 900 euro. CZ doet dit omdat het een katholieke achtergrond heeft. Dat meldt BN de Stem. 

Vroeger had de verzekeraar een aanvullende Lourdes-verzekering. “Die verzekering hebben we al een tijdje niet meer. Toen we ermee stopten, bleef er verzekeringsgeld van klanten over. Dat geld hebben we in een stichting gestopt én dat potje is geoormerkt”, aldus woordvoerder Marie-José van Gardingen van CZ. Dat geldpotje wordt dus alleen gebruikt voor klanten die naar Lourdes willen.

Er is nog steeds animo voor de reis, want twee keer per jaar gaat een groep van ongeveer 400 CZ-verzekerden erheen. Voormalig minister Schippers van volksgezondheid wilde in 2012 al dat de verzekeraar hiermee zou stoppen, omdat het niet meer binnen de huidige tijd past. VGZ deed dit eerder wel, maar CZ is nog niet zover. “Mensen worden er niet beter van, maar het biedt ze wel troost”, zegt Van Gardingen.

Het probleem is echter dat er bijna geen geld meer beschikbaar is voor de reis, wat betekent dat alle aanvullende verzekerden binnenkort indirect hun geld geven aan de bedevaartstocht. Overigens komt niet iedereen voor de reis in aanmerking. Alleen ernstig zieke mensen mogen naar Lourdes op kosten van CZ en de ziekte moeten ze kunnen aantonen met een doktersverklaring. 

Door: Redactie Nationale Zorggids