Normal_medicijnen_pillen


Patiënten met Multiple Sclerose (MS) die op dit moment meewerken aan onderzoek naar het middel Fampyra, kunnen nog tot het einde van 2018 gratis gebruik blijven maken van het medicijn. Vorige week oordeelde minister Bruins van Medische Zorg dat het middel niet in het basispakket komt en dat de kosten van Fampyra voor de patiënt zelf zijn. Fabrikant Biogen is het niet met die uitspraak eens en stelt Fampyra beschikbaar tot het einde van dit jaar als de patiënt heeft meegedaan aan het LIBERATE-onderzoek, TMP en NPP. Dit meldt Biogen.

De fabrikant zegt tot dit besluit te komen omdat het een afspraak heeft gemaakt met het Europees Medicijn Agentschap (EMA) om alle deelnemers minimaal een jaar te volgen. Daarvoor is het noodzakelijk om het onderzoek voort te zetten na 1 april, de datum waarop er geen vergoeding meer is voor Famypra vanuit de Zorgverzekeringswet. In Nederland doen zo’n 2.000 MS-patiënten met loopproblemen mee aan onderzoeken naar het middel. Deelnemers van zowel het LIBERATE-onderzoek, als het TMP en NPP kunnen in 2018 aanspraak blijven maken op het medicijn.

Om de kosten van Fampyra in te toekomst te beperken, zegt Biogen bereik te zijn om afspraken te maken hierover. “De budgetimpact zou daarmee substantieel lager uitvallen dat de 7 miljoen euro die nu genoemd wordt”, zegt Biogen in een statement. Wanneer patiënten het middel zelf moeten kopen, liggen de kosten op ongeveer 165 euro per vier weken.

“We realiseren ons dat deze regeling voor huidige gebruikers slechts een tijdelijke oplossing biedt. We treden graag met betrokken partijen in overleg over een definitieve oplossing, in het belang van MS-patiënten waarbij dit medicijn een verschil kan maken.” Het Zorginstituut Nederland adviseerde om het middel niet op te nemen in het basispakket, omdat het maar effectief is bij een derde van de patiënten. Echter is de verbetering die deze groep ziet aanzienlijk.

Door: Redactie Nationale Zorggids