Normal_achmea

Naast CZ, leed ook Achmea vorig jaar verlies. De zorgtak van Achmea, met daaronder dochterondernemingen Zilveren Kruis, De Friesland, FBTO, Avéro Achmea, Interpolis, OZF, Prolife en Ziezo, had een negatieve omzet van 175 miljoen euro op de basisverzekeringen. Ook Achmea waarschuwt voor een hogere zorgpremie in 2019, omdat de reserves op raken. Dat melden Achmea en de Volkskrant. 

Jaarlijks gebruiken verzekeraars een deel van hun reserves om de prijs van de zorgpremie te drukken. CZ bood daarom vorig jaar basisverzekeringen onder de kostprijs aan, evenals de merken van Achmea. Het is nog maar de vraag of verzekeraars net als voorgaande jaren hun reserves hiervoor kunnen inzetten, want deze raken op, zeggen zij.

Zorgeconoom Wim Groot noemt deze vroegtijdige aankondiging verwachtingsmanagement. “In 2017 vielen de zorgkosten mee, daarom stegen de premies dit jaar niet zoveel. Dat was een eenmalige meevaller en de verzekeraars bereiden ons er nu vast op voor dat de premie volgend jaar zal tegenvallen. Hij stelt bovendien dat verzekeraars altijd genoeg reserves hebben om een eventueel verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank te voorkomen. 

Gisteren meldde CZ dat het in 2017 een negatief bedrijfsresultaat van 140 miljoen euro had geboekt. Het negatieve bedrijfsresultaat is van tevoren ingecalculeerd en wordt veroorzaakt door het aanbieden van de zorgverzekeringen onder de kostprijs. 

Door: Redactie Nationale Zorggids