Logo_vgz_zorgverzekering

Zorgverzekeraar VGZ zegt dat de premie voor zorgverzekeringen volgend jaar niet zo hard hoeft te stijgen als andere aanbieders onlangs naar buiten brachten. VGZ zou door interne bezuinigingen en meerjarencontracten veel geld kunnen besparen, waardoor de premiestijging laag kan blijven. Andere aanbieders zeggen bijna door hun reserves heen te zijn, waardoor de premie voor volgend jaar met maar liefst 6 procent kan gaan stijgen. Dit meldt Financieel Dagblad.

Het afgelopen jaar hebben zorgverzekeraars de premiestijging laag gehouden door te teren op eigen reserves. Echter brachten CZ en Zilveren Kruis eerder al naar buiten dat dit voor 2019 niet mogelijk is, omdat de reserves op raken. De premie zou hierdoor wel eens flink kunnen stijgen. VGZ ziet daar echter geen reden toe. Het gebruikte slechts 41 miljoen euro aan eigen reserves, terwijl CZ maar liefst 259 miljoen euro heeft gebruikt voor de zogenoemde premiedemping.

De langetermijncontracten met twaalf zorginstellingen zijn volgens topman Tom Kliphuis van VGZ ingrijpend om de kosten te drukken. De instellingen, van ziekenhuizen tot thuiszorginstellingen, mogen een deel van het geld houden dat zij besparen door bezuinigingen. Dat werkt als stimulans om zuinigere zorg te leveren. De zorgkosten dalen en dat heeft ook invloed op de premie voor de komende jaren.

Door: Redactie Nationale Zorggids