Logo_logo_amc

Het AMC kondigde begin april aan zelf een medicijn te gaan bereiden voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. Het medicijn is vergelijkbaar met het peperdure middel van farmaceut Leadiant, dat sinds deze maand niet meer wordt vergoed. Het nieuwe, veel goedkopere middel, wordt wel vergoed. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg vindt het goed dat het Amsterdamse ziekenhuis het initiatief neemt om binnen de kaders van de wet op zoek te gaan naar alternatieven voor dure geneesmiddelen. Dat meldt het Parool.

In Nederland is er een kleine groep patiënten met de ziekte ctx (cerebrotenineuze xanthomatose). Het medicijn CDCA van farmaceut Leadiant kost op jaarbasis 160.000 euro per patiënt, dit door een flinke prijsverhoging. Daarom vergoeden verzekeraars het medicijn sinds deze maand niet meer. Het AMC zegt het middel tegen de kostprijs van 25.000 euro per patiënt per jaar te kunnen maken.

Bruins is blij de bereidheid van het AMC om eenzelfde soort medicijn te maken. Dat Leadiant de prijs van haar middel binnen korte tijd heeft vervijfvoudigd is niet te rechtvaardigen en onverantwoord. Omdat CDCA eerst alleen voor galstenen werd gebruikt, kostte het slechts een paar honderd euro per jaar. Nu blijkt dat het ook werkzaam is voor patiënten met ctx, heeft de farmaceut het laten registeren als weesgeneesmiddel. En daarom heeft het de prijs omhoog gegooid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids